Saturday, April 15, 2023

137. ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Μ1, Μ2, Μ3.

 ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Μ3 ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ (ΧΡΗΜΑ Μ0). ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΙΤΙΕΣ ΕΜΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΦΤΩΧΙΑ.

 

1) Γιατί και πως η πάγια φαινoμενικα νόμιμη λειτουργία των εμπορικων τράπεζων με το λογιστικό χρήμα  M1,M2,M3 δημιουργεί το συστημικό πρόβλημα του αναγκαστικού υπερδανεισμού , των ταυτοχρόνων κόκκινων δάνειων και των capital controls (δανειακές κρίσεις και χρεοκοπία της οικονομίας). Ποια η θεραπεία?

1.1) Πριν ένα αιώνα περίπου στην προηγουμένη δανειακή κρίση του 1920-30 ο διάσημος βιομήχανος των αυτοκινήτων Ford ,  Henry  Ford , έλεγε «Αν ο μέσος Αμερικάνος, καταλάβαινε πραγματικά πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, την επόμενη μέρα κιόλας θα γινόταν επανάσταση». Τι εννοούσε? Υπάρχει δυστυχώς μια αφανής μακροοικονομική στατιστική αιτιότητα αναμεσά στο τρόπο που  φαινομενικά επιτρέπει  ο νόμος να λειτουργούν οι τράπεζες και την εμφάνιση μαζικά και ταυτόχρονα της χρεοκοπίας στην οικονομία (δανειακές κρίσεις). Ο τρόπος αυτός λειτουργίας αναφέρεται στην θεωρία της οικονομίας ως το λογιστικό χρήμα Μ1, Μ2, Μ3 που δημιουργούν οι εμπορικές τράπεζες.  (βλ. [35] MI M2 M3 MONEY ). Αυτός ο τρόπος λειτουργίας κατάγεται εδώ και αιώνες από την εποχή που το χάρτινο χρήμα-χαρτονόμισμα (=είδωλο του πραγματικού χρήματος η πιο επίσημα “base of the currency M0” ) αντιστοιχούσε σε χρυσό η χρυσό νόμισμα(= πραγματικό χρήμα) και δεν υπήρχε αρκετός χρυσός και αρά και αρκετό χάρτινο χρήμα-χαρτονόμισμα για τις παραγωγικές ανθρώπινες δραστηριότητες. Έτσι οι τράπεζες δημιουργούσαν το λογιστικό χρήμα Μ1, Μ2,. Μ3, με λογιστικές εγγραφές (=φάντασμα του ειδώλου του πραγματικού χρήματος).   Η διάκριση σε money1=M1, money2=M2, money3=M3 αναφέρεται σε τρία διαφορετικά είδη λογιστικών εγγράφων. Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό να καταλάβει κάποιος είναι πως το λογιστικό χρήμα M1, M2 M3 (=φάντασμα του ειδώλου)  είναι υπερ-δεκαπλάσιο του χάρτινου χρήματος-χαρτονόμισμα (=base of the currency M0). Αυτό συμβαίνει λόγω του κανόνα των κλασματικών αποθεμάτων η ταμειακών διαθέσιμων των τράπεζων σε σχέση με τα δάνεια που είναι σε αναλογία 1 προς 10 η παραπάνω. Το παρακάτω διάγραμμα από την πρόσφατη δανειακή κρίση δείχνει αυτό το φαινόμενο, όπου στο κάτω μέρος του διαγράμματος βλέπουμε με άλλο χρώμα το χάρτινο χρήμα-χαρτονόμισμα (=base of the currency M0) και στο πάνω το λογιστικό χρήμα Μ3 (=φάντασμα του ειδώλου) και βλέπουμε πως το 2010 με την δανειακή κρίση το Μ3 αρχίζει να καταρρέει και να εξαφανίζεται ενώ τα χαρτονομίσματα αυξάνουν δραματικά μέσω της έκδοσης από την κεντρική τράπεζα του δολαρίου. Ενώ σε μια έντιμη λογιστική το χάρτινο χαρτονόμισμα έχει ένα νόμο διατήρησης και μη εξαφάνισης ως σχετικά άφθαρτό φυσικό αντικείμενο, το λογιστικό χρήμα Μ1,Μ2 ,Μ3 μπορεί να εξαφανίζεται στο τίποτα η να δημιουργείται από το τίποτα.

 


.

Ενώ αυτό ήταν πρακτικό στην εποχή του κανόνα του χρυσού, μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού (βλ. [36] Bretton Woods 1944-1974 και [37] Gold Standard) ο μόνος λόγος που συνεχίσουν να λειτουργούν οι εμπορικές τράπεζες έτσι (βλ [38] Basil III) είναι η απληστία κέρδους. Αυτή η απληστία κάνει τις τράπεζες να έχουν την μέγιστη κεφαλαιακή μοχλεύσει στον ιδιωτικό τομέα (μοχλεύσει πάνω από 10) ενώ κατά μέσο ορό όλες οι άλλες επιχειρήσεις έχουν μόνο 3. Η υψηλή μόχλευση,  > 10 σημαίνει 10-πλασιασμο της απόδοσης των κερδών μετρούμενα πάνω στα ιδία κεφάλαια, αλλά και 10-πλασιασμο του ρίσκου κατάρρευσης και χρεοκοπίας.

Το επόμενο σημαντικό που πρέπει να καταλάβει κάποιος είναι πως οι τράπεζες δεν δανείζουν χρήμα-χαρτονόμισμα Μ0 αλλά δανείζουν λογιστικό χρήμα Μ3 το οποίο όπως γράψαμε μπορεί να δημιουργείται   από το τίποτα χωρίς ισόποσο χαρτονόμισμα Μ0 από πίσω και εξαφανίζεται στο τίποτα. Αυτό θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Αερο-υπερδανεισμό. Φαινομενικά στο έναν ατομικά δανειζόμενο , δεν φαίνεται διότι ο δανειζόμενος μπορεί να ζήτηση όλο το δάνειο του σε χαρτονόμισμα και να του δοθει. Όμως φαίνεται στο σύνολο των δανείων των εμπορικων τραπεζών  . Αερο-υπερδανεισμός= η Ονομαστική αξία όλων των δανείων όλων των εμπορικών τραπεζών σε μια χώρα (είναι λογιστικές εγγραφές Μ1, Μ2, Μ3)  είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το χρήμα-χαρτονόμισμα Μ0 που κυκλοφορεί στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως η εμπορική τράπεζα κληρονομεί και μολύνει την οικονομία με μια ενδογενή κρυμμένη χρεοκοπία, που περιοδικά έρχεται στην επιφάνια, ως μαζικά ταυτόχρονα μη-εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια (δανειακές κρίσεις) . Υπάρχει το ανάλογο και στις καταθέσεις  που θα μπορούσαμε να το πούμε Αερο-καταθέσεις. Αερο-καταθεσεις= η Ονομαστική αξία όλων των καταθέσεων μιας εμπορικής   τράπεζας σε μια χώρα (είναι λογιστικές εγγραφές Μ1, Μ2, Μ3)  είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το χρήμα-χαρτονόμισμα Μ0 που έχει στα ταμεία της η τράπεζα. Δηλαδή η τράπεζα είναι πάντα χρεοκοπημένη. Αυτό και πάλι δεν φαίνεται όταν ένας μόνο καταθέτης πάει να είσπραξη την κατάθεση του που μπορεί να την πάρει όλη σε χαρτονομίσματα (Μ0) , αλλά φαίνεται στο σύνολο των καταθετών που αν όλοι μαζί πάνε να εισπράξουν τις καταθέσεις σε χαρτονόμισμα αυτό είναι αδύνατον. Έτσι δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τα καπιταλ κοντρολς (κάτι παράνομο διεθνώς διότι παραβιάζονται οι συμβάσεις καταθέσεων)  και συνώνυμο με την χρεοκοπία της τράπεζας.)

Το φαινόμενο είναι πιο ξεκάθαρο όταν ένα οικονόμοι σύστημα ξεκινά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα όπου το 1846 ιδρύεται η 100% ιδιωτική Εθνική Τράπεζα ως κεντρική τράπεζα της Ελλάδος (μετά την δολοφονία του Καποδίστρια) που με δικό της χρυσό εκδίδει για πρώτη φορά ας πούμε 100 εκατομμύρια δραχμές και τις δανείζει στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με τόκο 2%. Η πρώτη μορφή χρεοκοπίας υπάρχει ήδη ( το σύστημα είναι non-solvent) ο 2% τόκος δηλ 2 εκατομμύρια δραχμές δεν υπάρχει σαν χαρτονόμισμα στην κοινωνία για να επιστραφεί στην Εθνική Τράπεζα. Στην συνέχεια οι εμπορικές τράπεζες με τον κανόνα κλασματικών αποθεμάτων η ταμειακών διαθέσιμων 1-προς -10 δανείζουν στην Ελληνική οικονομία, σε επιχειρήσεις , και νοικοκυριά 1 δις δραχμές ως λογιστικό Χρήμα Μ1, Μ2, Μ3 με τόκοι 5% έχοντας στα ταμεία τους αυτά τα 100 εκατομμύρια χαρτονόμισμα δραχμές. Το οικονομικό σύστημα είναι ακόμα πιο χρεοκοπημένο τώρα (non-solvent) καθώς δεν κυκλοφορούν 1,05 δις δραχμές σε χαρτονόμισμα στην κοινωνία για να επιστραφούν στις εμπορικές τράπεζες. 

Ο συγγραφέας και μαθηματικός Huckstadt B (βλ [21])  έχει αναφέρει πως Γερμανοί μαθηματικοί με προσομοίωση (simulation)  με κομπιούτερ αποδείξαν πως μια οικονομία με εμπορικές τράπεζες που λειτουργούν όπως τώρα, καταρρέει περιοδικά με δανειακές κρίσεις ενώ μια οικονομία χωρίς τις τράπεζες (η με τις τράπεζες να λειτουργούν χωρίς τον κανόνα κλασματικών αποθεμάτων όπου δανείζουν μόνο Μ0 χρήμα και όχι Μ1,Μ2,Μ3 και οι καταθέσεις πάλι είναι περιορισμένες με μόνο με Μ0 χρήμα και όχι Μ1, Μ2 Μ3)    και με έκδοση του χρήματος κατευθείαν από το υπουργείο οικονομικών, είναι σταθερή.

Αυτή η στατιστική μακροοικονομική αιτιότητα που εκπηγάζει από τις εμπορικές τράπεζες για τις δανειακές κρίσεις είναι αντικειμενική και αληθινή δηλ ότι τα ταυτόχρονα κόκκινα δάνειά είναι έμμεσο αποτέλεσμα τις λειτουργίας των τραπεζών με το λογιστικό χρήμα Μ1, Μ2, Μ3.

Μόνο το 8% του πληθυσμού σε όλους του κλάδους,  υπάλληλοι , δικαστές , βουλευτές κλπ το καταλαβαίνει αυτό! Προσπάθησαν να κάνουν στην Ελβετία δημοψήφισμα (Referendum)  το 2015-2016 για το αν θα συνεχίζουν αν επιτρέπουν τις εμπορικές τράπεζες να λειτουργούν έτσι η όχι αλλά δεν έγινε διότι μόνο το 8% των ψηφοφόρων καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται και δεν καταλάβαινε την έκφραση «οι εμπορικές τράπεζες δημιουργούν από το μηδέν  το λογιστικό χρήμα Μ1,Μ2, Μ3» 

Άγγλος καθηγητής οικονομολόγος με βεβαίωσε σε ένα συνέδριο πως επίσης λιγότερο από 20% των πανεπιστημιακών καθηγητών οικονομικών επίσης το καταλαβαίνει καλά αυτό το φαινόμενο. Μια αιτία επίσης είναι πως δεν είναι επιθυμητό στην πολύ ισχυρή εξουσία των τραπεζών να γίνει αυτό κατανοητό σε μεγάλα ποσοστά στον κόσμο. Η υπευθυνότητά όμως των επιστημονικών διανοητών για την ευημερία της κοινωνίας απαιτεί να γίνεται αυτό κατανοητό ευρέως στον κόσμο.

Μια εικόνα μεταφορική για αυτή την «τέχνη» των εμπορικών τραπεζών είναι ο ταχυδακτυλουργός που ενώ έχει δυο μόνο χέρια (χαρτονόμισμα Μ0) ανακυκλώνει στο αέρα 10 μπαλάκια (=λογιστικό χρήμα Μ1, Μ2, Μ3).

Περισσότερα για αυτή την τοξική λειτουργία των εμπορικών τραπεζών  θα βρείτε στην βιβλιογραφία στο  [20].

Εφόσον τώρα έγινε φανερό πως οι τράπεζες έμμεσα είναι υπαίτιες για την μαζική ταυτόχρονη εμφάνιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συστημικό πρόβλημα και όχι ατομικό) συνέπεια αυτού είναι πως κανονικά ένας κόκκινος δανειολήπτης σε αδυναμία πληρωμής πρέπει δικαστικά να απαλλάσσεται από την απαίτηση πλέον της τράπεζας. Π.χ. στην παρακάτω απόφαση 2343 του 2016 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, ο επιχειρηματίας δανειολήπτης απόδειξε πως έφταιγε η τράπεζα που χρεοκόπησε και έγινε κόκκινος δανειολήπτης και η δικαστής το δέχτηκε και τον απάλλαξε από τις απαιτήσεις της τράπεζας.

Συνοψίζουμε πως οι εμπορικές τράπεζες εξασκούν βασικά τις δυο τοξικές λειτουργίες

1) Αερο-Υπερδανεισμός  Λογιστικού χρήματος Μ3 (και όχι χαρτονομίσματος Μ0). Μονίμως χρεοκόπησες με κρυμμένο τρόπο χρεοκοπούν και την οικονομία.

2) Αερο-καταθέσεις (χρήμα Μ1, μ2, Μ3) αντί χρήμα Μ0.

Στην παράγραφο 6) θα δούμε και μια τρίτη τοξική λειτουργία που σχετίζεται με την μη δυνατότητα του καθολικού βασικού εισοδήματος και την συστημική φτώχια.

Είναι φανερό λοιπόν πως όταν λειτουργούν έτσι οι εμπορικές τράπεζες βλάπτουν υπόγεια και κάποια στιγμή φανερά την οικονομία. Οπότε παραβιάζεται το άρθρο 106.2 του συντάγματος που γραφεί.

106.2 H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.

Για αυτό γράψαμε στην αρχή πως οι εμπορικές τράπεζες λειτουργούν όπως λειτουργούν προβληματικά φαινομενικά νόμιμα.

Αναφέρθηκε στον τίτλο αυτής της παραγράφου ο ορός αναγκαστικός υπερδανείσμός. Το υπερ-δανεισμος το περιγράψαμε ως δανεισμός του Λογιστικού χρήματος Μ1, Μ2,Μ3 και όχι το χαρτονομίσματος Μ0. Αλλά γιατί αναγκαστικός ο υπερδανεισμος? Αυτό είναι το αντικειμενο της επομνης υποπαραγραφου.

1.2) Καθώς ο κεντρικός νομισματικός οργανισμός έκδοσης του χρήματος (Μ0)  δεν είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός αλλά κερδοσκοπική κεντρική τράπεζα (μετα το 1694) , δημιουργείται μακροοικονομικά η αναγκαστικότητα του υπερδανεισμού .

Κανονικά έκδοση του χρήματος χωρίς κανόνα χρυσού (Fiat M0 χρήμα)  δεν έπρεπε να γίνεται από ένα κερδοσκοπικό οργανισμό διότι είναι ανηθικότητα (unethical) να κερδίζει από κάτι που δημιουργεί απλώς πληκτρολογώντας στο κομπιούτερ, και ακόμα περισσότερο δεν πρέπει να είναι τράπεζα διότι έτσι αναγκάζει το χρήμα από την έκδοση του να κυκλοφορεί στην οικονομία ως δανεισμός. Μακροσκοπικός αναγκαστικός δανεισμός. Άλλωστε (βλ [20] ) πριν το 1694 δεν ήταν τράπεζα αλλά τα κρατικά χρήματα εκδιδόταν από το υπουργείο οικονομικών που ούτε τράπεζα είναι ούτε κερδοσκοπικός οργανισμός. Ήταν η χρεοκοπία της Αγγλίας το 1694 που το εισήγαγε  αυτό διότι χρυσό πλέον είχαν οι τραπεζίτες για έκδοση χρήματος και όχι ο χρεοκοπημένος βασιλιάς. Έκτοτε για αιώνες οι κεντρικές ιδιωτικές τράπεζες σαν ανεξάρτητο καρτέλ εξέδιδαν τα κρατικά χρήματα των λαών. Ακόμα και μετα την γαλλική επανάσταση.  Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη γίναν κρατικές. Στην Ελλάδα και Ιταλία παραμένουν ιδιωτικές, καθώς δε έχει καταργηθεί ο κανόνας του χρυσού στην έκδοση του χρήματος ουσιαστικά παραβιάζουν το άρθρο 106.2 του Ελληνικού συντάγματος αι της (και ένα ανάλογο άρθρο στο ιταλικό σύνταγμα) καθώς είναι ιδιωτική επιχειρηματικότητά κερδοσκοπικά εις βάρος του  συμφέροντος της εθνικής οικονομίας (αντί να εκδίδει από το μηδέν την δραχμή και να την δανείζει στο κράτος θα μπορούσε το κράτος να το κάνει αυτό). Επίσης η εποπτεία της ιδιωτικής  κεντρικής τράπεζας στις άλλες εμπορικές είναι σε σύγκρουση με τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της ως τράπεζα.

 Επίσης πάλι η κεντρική τράπεζα του ευρώ αν και θυγατρική κυρίως κρατικών τράπεζων της ευρωζώνης, είναι ανεξάρτητο γραφειοκρατικό καρτέλ από τις κυβερνήσεις, καθώς με άρθρο του Μάαστριχ δεν χρειάζεται να υπακούσει η να συμβουλευτεί κανένα κοινοβούλιο (βούληση του λαού)  , κυβέρνηση η άλλο οργανισμό στο τι θα κάνει με την έκδοση και τα επιτόκια του ευρώ.  Κάτι φυσικά άκρως μη δημοκρατικό και πραξικοπηματικό (βλ [20]).

Η ανεξαρτησία της ΕΚΤ κατοχυρώνεται στο άρθρο 130 της ΣΛΕΕ

Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [(ΣΛΕΕ) - πρώην άρθρο 101 της ΣΕΚ], Βλέπε  https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/c_32620121026el.pdf  που αναφέρει

 «Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που τους ανατίθενται από τις Συνθήκες και το καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψης αποφάσεων των ιδρυμάτων αυτών, δεν ζητάει ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά ή λοιπά όργανα ή οργανισμούς, από την κυβέρνηση κράτους μέλους ή από άλλο οργανισμό».

  Υπολογίζει  κάποιος πως στο μέλλον αυτό θα επανέλθει μάλλον όπως ήταν πριν το 1694 αλλά χωρίς πλέον κανόνα χρυσού αλλά με ψηφιακό νόμισμα και αντίκρισμα του χρήματος σε ένα χαρτοφυλάκιο ενσώματων και αυλών αγαθών (που μπορεί να περιλαμβάνει και το μέγεθος του πληθυσμού)  όπως στο Brics-coin των  Brics. Εκτός του ότι δεν θα το εκδίδει αυτό το χρήμα μια κεντρική τράπεζα αλλά το υπουργείο οικονομικών.

Συνοψίζουμε πως οι κεντρικές τράπεζες εξασκούν βασικά τις δυο τοξικές λειτουργίες

1) Μακροσκοπική δανειο-αναγκαστικότητα

2) Αντιδημοκρατική πραξικοπηματικότητα στα κοινοβούλια και την βούληση της πλειοψηφίας.

 

1.3) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ

Η Θεραπεία στις προηγούμενες τοξικές λειτουργίες των εμπορικών τράπεζων είναι φυσικά να μην δανείζουν λογιστικό χρήμα Μ3 αλλά χαρτονόμισμά-χρήμα Μ0, και οι καταθέσεις συνολικά να είναι περιορισμένες ώστε να είναι χαρτονόμισμα Μ0 και όχι λογιστικό χρήμα Μ1, Μ2, Μ3. Αυτό μπορεί ίσως να συμβαδίζει με την αντικατάσταση του χάρτινου χρήματος με αποκεντρωμένο ψηφιακό με  Blockchain. Το αν το νέο χρήμα θα είναι πληθωριστικό η όχι δεν σχετίζεται με αυτές τις τοξικές λειτουργίες των εμπορικών τραπεζών.

Η δε θεραπεία των τοξικών λειτουργιών της κεντρικής τράπεζας είναι  να γίνει μη-κερδοσκοπικός κεντρικός νομισματικός οργανισμός αντί για τράπεζα, κατευθείαν ελεγχόμενος από τα κοινοβούλιά και τους υπουργούς οικονομικών.

 

 

2) ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ–ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του οικονομικού συστήματος είναι όχι η παραγωγικότητα και ανάπτυξη του αλλά η φτώχια που δημιουργεί το ίδιο (συστημική φτώχια). Τα σημαντικά ποσοστά φτώχιας στην κοινωνία δεν είναι ατομικά προβλήματα αλλά συστημικό σφάλμα. Είναι κάτι όπως η ρωσική ρουλέτα. Κάποιος (κάποιοι ) θα την πληρώσουν.  Είναι  κυρίαρχη ιδεοληψία πως εν άτομο δεν έχει δικαίωμα να επιβιώσει και να κληρονομήσει τον πολιτισμό  παρά μονάχα αν εργαστεί σε κάποιο εργοδότη που έχει τα κεφάλαια, η αν γίνει ο ίδιος εργοδότης. Όμως το δίκαιο είναι πως το δικαίωμα επιβίωσης είναι πρωταρχικότερο ανθρώπινο δικαίωμα από π.χ. το δικαίωμα της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης. Δηλ ένα καθολικό βασικό εισόδημα στο ύψος του κατωφλίου της φτώχιας (π.χ. στην Ελλάδα του 2023 είναι τουλάχιστο 800 ευρώ) είτε εργάζεται κάποιος είτε όχι είναι βασικό ανθρώπινο οικονομικό δικαίωμα εκ γενετής μέχρι τον θάνατο ενός ατόμου. Στις δυτικές χώρες μόνο ο καντάδας έχει αναγγείλει πως θα δώσει το καθολικό βασικό εισόδημα. Το καθολικό βασικό εισόδημα είναι προφανώς η θεραπεία της συστημικής φτώχιας. Χωρίς αυτό υπάρχει ακόμα οικονομική ημι-δουλία στην κοινωνία. (πρέπει να νοικιάσεις τον εαυτό σου για να επιβιώσεις). 

Η διαφορά στο επίπεδο δυστυχίας σε μια κοινωνία με η χωρίς  το καθολικό βασικό εισόδημα είναι τεράστια.

Όμως το καθολικό βασικό εισόδημα μια κυβέρνηση δεν μπορεί να το δόση από τους φόρους, διότι είναι πολύ μεγάλο έξοδο. Μπορεί μόνο να το δόση από την έκδοση του χρήματος και μόνο αν η έκδοση του χρήματος είναι στα χέρια της κυβέρνησης.

Από αυτό καταλαβαίνουμε πως ενόσω η εκδoση του χρήματος γίνεται από μια κεντρική τράπεζα όπως του ευρώ  η ΕΚΤ  η από μια εθνική ιδιωτική κεντρική τράπεζα, η δυνατότητα για το καθολικό βασικό εισόδημα δεν υπάρχει . Αντίθετα ένα τέτοιο νομισματικό σύστημα θα είναι υπεύθυνο για την συστημική φτώχια στην κοινωνία. Αντί να φτάνει το καθολικό βασικό εισόδημα στον πολίτη από την έκδοση του χρήματος φτάνει το χρήμα στο πολίτη ως πιστωτική κάρτα που μάλιστα λόγω του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών αργά η γρηγορά θα γίνει κόκκινος δανειολήπτης και θα βουλιάξει ακόμα βαθύτερα στην φτώχια.

Η χαρακτηριστική τυπική generic ιστορία ενός νέου που παγιδεύεται αναγκαστικά στον κόκκινο δανεισμό είναι περίπου η εξής. Λόγω κρίσης ο νέος είναι άνεργος μακροχρόνια. Λόγω του ότι ο κεντρικός οργανισμός έκδοσης χτήματος είναι τράπεζα, δεν υπάρχει καθολικό βασικό εισόδημα. Το επίδομα ανεργίας διαρκεί ένα χρόνο μόνο, μετά πάλι ο νέος είναι άνευ υποστήριξης άνεργος. Η υποστήριξη πιθανών συγγενών και φίλων διαρκεί λίγους μήνες και μετά τελειώνει και αυτή. Τι θα κάνει ο νέος θα καταφύγει στο έγκλημα και ληστείες? Δεν του επιτρέπει η συνείδηση του. Αποκτά κατάθλιψη και τάσεις αυτοκαταστροφής. Η ανεργία συνεχίζεται. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι o άνεργοι delivery. Καταφεύγει λοιπόν σε πιστωτική κάρτα. Αλλά όταν αδειάσει με την χρήση και τις δόσεις αναγκάζεται να πάρει μια δεύτερη. Όταν συμβεί το ίδιο ο νέος δεν θέλει να πάρει μια τρίτη κάρτα διότι καταλαβαίνει πως ακόμα και αν βρει εργασία στο μέλλον, ο μισθός δεν θα μπορεί να υποστήριξη δόσεις 3 καρτών. Ζητά λοιπόν από την τράπεζα μια περίοδο χάριτος στις δόσεις μέχρι ίσως να βρει εργασία. Σύμφωνα με τους κανόνες της η τράπεζα αρνείται, και του δίνει μόνο την λύση της τρίτης κάρτας αλλιώς θα προχώρηση σε αναγκαστική εκτέλεση. Ο νέος αναγκάζεται να δεχτεί. Μετά από μερικούς μήνες καταφέρνει να  βρει εργασία, όμως ο μισθός δεν είναι μεγάλος και δεν μπορεί να υποστήριξη τις δόσεις για 3 κάρτες όπως ήδη το ήξερε. Η τράπεζα καταγγέλλει τις συμβάσεις και είναι ήδη κόκκινος δανειολήπτης. Η ιστορία αυτή με κάμποσες παραλλαγές είναι η κυρίαρχα συνήθης είναι αναγκαστική αναπόφευκτη με πλήρη υπαιτιότητα του τραπεζικού-νομισματικού σύστημα που παρεμποδίζει την ύπαρξη του καθολικού βασικού εισοδήματος. 

Η δε θεραπεία είναι ιδια με αυτή των τοξικών λειτουργιών της κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή  είναι η κεντρική τράπεζα  να γίνει μη-κερδοσκοπικός κεντρικός νομισματικός οργανισμός αντί για τράπεζα, κατευθείαν ελεγχόμενος από τα κοινοβούλιά και τους υπουργούς οικονομικών.

Αλλιώς θα συνεχίζει να παραβιάζεται το άρθρο 106.2 του συντάγματος.

106.2 H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.

 

 

Βιβλιογραφία.

 

[1] Bank of Greece, 2012, Report on the Recapitalization and Restructuring of the Greek Banking Sector, December.

[2] Blanchard, O. and Giavazzi, F., 2002, “Current account deficits in the euro area: the end of the Feldstein-Horioka puzzle?” Brookings Papers on Economic Activity, 2002(2), pp.147-209.

[3] European Central Bank, 2015, Greek Comprehensive Assessment 2015: Results overview, Press call presentation, Saturday, 31 October.

[4] Hardouvelis, Gikas A. and Ioannis Gkionis, 2016, “A decade Long Economic Crisis: Cyprus versus Greece,” Cyprus Economic Policy Review, vol. 10, No. 2, pp. 3-40, December.

[5] Hardouvelis, Gikas 2017. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα χρόνια της κρίσης. Πανεπιστήμιο Πειραια, https://eclass.unipi.gr/modules/document/file.php/XTD136/NOMIKH.BIBL..pdf

 [6] Meghir, K., Pissarides, C., Vayanos, D., and N. Vettas , 2017, Editors of: Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy, MIT Press, forthcoming.

[7] Zettelmeyer, J., Trebesch, C. and Gulati, M., 2013, “The Greek debt restructuring: an autopsy,” Economic Policy, 28(75), pp.513-563.

[8] Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 2014, Συγκεντρωτική Έκθεση σχετικά με την Αξιολόγηση, Οκτώβριος 2014.

[9] Τράπεζα της Ελλάδος, 2014, Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για τον Ελληνικό Τραπεζικό Τομέα 2013, Μετάφραση του Κεφαλαίου Ι: Γενική Επισκόπηση, Μάρτιος.

[10] Τράπεζα της Ελλάδος, 2016, Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, 30 Νοεμβρίου.

[11] Χαρδούβελης, Γκίκας, 2007, «Μακροοικονομική Διαχείριση και η Ανάγκη Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων μετά την Είσοδο στη Νομισματική Ένωση», Οικονομια και Αγορές, Eurobank Research, τόμος ΙΙ, τεύχος 8, σελ. 1-26, Οκτώβριος

[12] Τράπεζα Ελλάδος, Εξέλιξη δανείων και καθυστερήσεων.

 https://www.bankofgreece.gr/statistika/ekseliksh-daneiwn-kai-kathysterhsewn

[13]  Τραπεζική Λογιστική Βασίλειος Φίλιος PhD.

[14]   Λογιστική Τράπεζων και Εταιρειών Γ. Κοντός 2019 ,

[15] Kyritsis Konstantinos , Evangelos Chytis March 2013. “Simulation for the estimation of the survival probabilities of enterprises and banks within a prolonged duration of the debt crisis.” Conference: Proceedings of the 3rd International Conference  Quantitative and Qualitative methodologies in Economics and Administrative sciences. At: Athens Greece 2013, Volume: Vol 1 pp. 255-260

[16]  Kyritsis Konstantinos , P. Rekleitis , P. Trivelas  2015  “Simulation for the Stability and DEA Risk Analysis of Greek Banks within a Prolonged Duration of the Debt Crisis” December 2015  Procedia Economics and Finance Volume 33(2015):Pages 376–387

[17] Kyritsis Konstantinos, Petros. Kiohos 2000 “The risks of bankruptcy in insurance companies, stochastic stability and favorable games”  University of Piraeus Volume of essays in Honor of Professor M. Raphael (1997-1999), pp 399-408

[18] Διακομιχαλης Μιχαηλ 2015 Τραπεζική λογιστική-μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  . https://slideplayer.gr/slide/11465546/

[19] Toussaint E. 2017 “Banks are responsible for the crisis in Greece” Debts claimed from Greece are odious. http://www.cadtm.org http://www.cadtm.org/spip.php?page=imprimer&id_article=14379

[20] Kyritsis Konstantinos, Militsopoulos K. Pappas T. 2018 University of Ioannina. Oι τραπεζες  και τα ψηφιακα νομισματα στον μακροσκοπικο καθρεπτη της αντικειμενικης επιστημης των μαθηματικων.” https://www.researchgate.net/publication/366185679_OI_TRAPEZES_KAI_TA_PSEPHIAKA_NOMISMATA_STON_MAKROSKOPIKO_KATHREPTE_TES_ANTI-_KEIMENIKES_EPISTEMES_TON_MATHEMATIKON

[21] Huckstadt B. “Gradido the natural Economy of life”. https://gradido.net/en/

[22] Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Ετήσιες εκθέσεις 2011-2021  https://hfsf.gr/investor-relations/%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1/

[23] Απολογισμοί , Ισολογισμοί και λοιπές Χρημ/κές καταστάσεις του Ελληνικού Κράτους 2011-2021  https://www.minfin.gr/web/guest/apologismos-isologismos-kai-loipes-chrematooikonomikes-katastaseis

[24] Έκθεση Υπουργού οικονομικών για τον Απολογισμός του Ελληνικού Κράτους 2010

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97_%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A5_%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D.pdf

[25] Κύρωση του Απολογισμού του Ελληνικού Κράτους 2010

https://www.oenet.gr/media/k2/attachments/%CE%9D._4045-2012.pdf

[26] Κύρωση του Απολογισμού του Ελληνικού Κράτους 2009

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=0c478a75-b9e6-4435-86c1-9cbf1d939bc6

[27] Κύρωση του Απολογισμού του Ελληνικού Κράτους 2008

https://www.e-nomothesia.gr/kat-oikonomia/nomos-3829-2010-phek-32a-25-2-2010.html

[28] Έκθεση επί του απολογισμού του Ελληνικού Κράτους του Ελεγκτικού συνεδρίου 2010.

https://www.elsyn.gr/sites/default/files/book_files/diadilosi2010.pdf

[29] Έκθεση επί του απολογισμού του Ελληνικού Κράτους του Ελεγκτικού συνεδρίου 2009.

https://www.elsyn.gr/sites/default/files/book_files/diadilosi2009%20%281%29.pdf

[30] Έκθεση επί του απολογισμού του Ελληνικού Κράτους του Ελεγκτικού συνεδρίου 2008.

https://www.elsyn.gr/sites/default/files/book_files/diadilosi2008.pdf

[31] Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Eurobank

https://www.eurobankholdings.gr/el/enimerosi-ependuton/oikonomika-apotelesmata

[32] Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Alpha bank

https://www.alphaholdings.gr/el/enimerosi-ependuton

[33] Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ETE bank

https://www.nbg.gr/el/omilos/enimerwsi-ependutwn/oikonomikes-katastaseis-etisies-endiameses

[34] Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Pireos bank

https://www.piraeusholdings.gr/en/investors/financials/financial-statements

[35] MI M2 M3 MONEY https://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply

[36] Bretton Woods system https://en.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_system

[37] Gold standard  https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_standard

[38] Basel III , a framework that sets international standards for banks

https://en.wikipedia.org/wiki/Basel_III

       

Tuesday, March 21, 2023

136. ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ TO BRICS-COIN

 ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.


ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΝ BRICS ΜΕ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ (ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ) ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ . ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΕΡΟΔΑΝΕΙΣΜΟ ΜΕ ΑΕΡΟΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ (ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Μ1, Μ2, Μ3) "Αεροκαταθεσεις"= η ονομαστικη αξια των καταθεσεων ειναι πανω απο 10 φορες μεγαλυτερη απο τον αριθμο χαρτονομισματων που διαθετει η τραπεζα
β) "Αεροδανεισμος"= η ονομαστικη αξια των δανιεσμενων χρημ,ατων των συστημικων τραπεζων ειναι πανω απο 10 φορες μεγαλυτερη απο τον αριθμο χαρτονομισματων που κυκλοφορουν στην κοινωνια (χρημα Μ1, Μ2, Μ3)
ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥ CBDC (CENTRAL BANKS DIGITAL CURRENCY ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ) EINAI OTI ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΟΜΩΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥ ΤΑ CBDC
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΥΠΟΥ BRICS-COIN ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ BRICS-COIN ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ. Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΗΘΙΚΟ. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΗΔΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ?

Φυσικα ενας κανονας που κανει την εκδοση ενος νομισματος μη πηθωριστικη και πολυ καλλιτερος απο τον κανονα του χρυσου αλλα και καλλιτερος απο ενα κανονα με αντικρυσμα ενα καλαθι ενσωματων αγαθων και αυλων υπηρεσιων ειναι το αντικρυσμα του εκδιδομενου χρηματος να ειναι το μεγεθος του πληθυσμου η ισως ενας σταθμικος μεσος του μεγέθους του πληθυσμου, ακαθαριστου εγχωριου προιοντος και συνολου παγιων της χωρας.

Friday, March 17, 2023

135. ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ-ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Π.Χ. SILICON VALLEY BANK) . Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ.

ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ-ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Π.Χ. SILICON VALLEY BANK). Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ.

Συχνα προφητες-καταστροφολογοι  οικονομολογοι δημοσιογραφοι η απλως διανοουμενοι αποδιδουν τις αναμενομενες η πραγματοποιουμε καταστροφες στην "οικονομικη φουσκα" και συγκεκριμμενα στο οτι το δολλαριο και ευρω  ειναι πληθωριστικα νομισματα (inflational currencies) και εκδιδονται χωρις αντικρυσμα χρυσου. (Fiat currencies).

Ομως  η αληθεια ειναι οτι μια αλλη μορφη "φουσκας" ειναι υπευθυνη για αυτες τις καταστροφες οπως π.χ. της silicon valley bank .

H "ωρολογιακη βομβα με απροβλεπτη στιγμη έκρηξης"  στην οικονομια δεν ειναι το inflational currency η Fiat currency. Ειναι ο "αεριτζηδικος" τροπος που λειτουργουν οι τραπεζες για λογους απληστειας υπερκερδων.

Δυο μορφες αεριτζηδικης λειτουργιας εχουν οι τραπεζες

α) "Αεροκαταθεσεις"= η ονομαστικη αξια των καταθεσεων ειναι πανω απο 10 φορες μεγαλυτερη απο τον αριθμο χαρτονομισματων που διαθετει η τραπεζα

β) "Αεροδανεισμος"= η ονομαστικη αξια των δανεισμενων χρηματων  των συστημικων τραπεζων ειναι πανω απο 10 φορες μεγαλυτερη απο τον αριθμο χαρτονομισματων που κυκλοφορουν στην κοινωνια (λογιστικο χρημα Μ1, Μ2, Μ3)

Ακομα και αν η silicon valley bank δεν λειτουργουσε με χρημα αλλα με καταθεσεις χρυσου και δανειοδοτηση χρυσου παλι θα κατερρεε λογω της φουσκας των αεροκαταθεσεων και αεροδανεισμου.


Ειναι οπως ενας  ταχυδακτυλουργος που εχει στο αερα 10 μπαλακια να ανακυκλώνονται (λογιστικο "αερητζιδηκο" χρημα Μ1 Μ2 , Μ3) ενω εχει δυο μονο χερια (αριθμος χαρτονομισματων). Δινει ομως την ενυπωση σαν αν εχει 10 χερια...

Η επιστροφή στον κανόνα του  χρυσό , ακόμη και μερικώς μόνο, θα αναδένεται πιθανόν  να συμβεί περίπου τα χρόνια του μέγιστου του πληθυσμού στη γη, με άλλα λόγια 2045-2065. Αυτό  επειδή ο πληθωριστικός χαρακτήρας της έκδοσης χαρτονομίσματος βολεύει με την αύξηση του πληθυσμού στη γη

Εν τω μεταξύ, είναι πολύ πιο πιθανό οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να εκδίδουν παράλληλα με το χαρτονόμισμα και ψηφιακό νόμισμα πιθανώς εν μέρει με αντίκρυσμα χρυσό.

Φυσικα ενας κανονας που κανει την εκδοση ενος νομισματος μη πηθωριστικη και πολυ καλλιτερος απο τον κανονα του χρυσου ειναι το αντικρυσμα του εκδιδομενου χρηματος να ειναι το μεγεθος του πληθυσμου η ισως ενας σταθμικος μεσος του μεγέθους του πληθυσμου, ακαθαριστου εγχωριου προιοντος και συνολου παγιων της χωρας. 


https://www.youtube.com/watch?v=E_VKZ6dzauo&t=1049s&ab_channel=JohnnyHarris